Zväčša otvára sirupovú sezónu a je osviežujúcou lastovičkou v jarných mesiacoch. Po orgováne začne všetko kvitnúť a záhrada prepukne životom. Skúšala som aj verziu bez pridaného ovocia, ale aromatickému orgovánovému kvetu svedčí kyselá ovocná chuť. Doslova si ju pýta. Pridala som aj zopár černíc, pre ešte výraznejšiu farbu. Na orgovánový sirup najprv rozpustíme cukor a kvety pridáme až keď sirup vychladne. Je dobré ho precízne scediť. Najlepšie cez gázu a niekoľko sitiek, viackrát po sebe. Pre čírosť ho opätovne zohrejem a vyzbieram nahromadenú bielu penu. Z nej zarobím prvý sirup, aby som ho hneď ochutnala.
Na cca 4,5 až 5 l sirupu budeme potrebovať…
- 4 l hrniec orgovánových kvetov
- 3 l prevarenej vychladnutej vody
- 3 kg kryštáľového cukru
- 2 citróny bez šupy (nakrájané na kolieska)
- Šťava z polovice citróna
- 3 lyžičky citrodeka
- 150 g čučoriedok
- 3 černice


Recept
Na orgovánový sirup zohrejeme prevarenú vodu, cukor, citrónovú šťavu a ovocie. Keď sa cukor úplne rozpustí, všetko rozmixujeme ponovným mixérom. Do vychladnutého sirupu pridáme kvety orgovánu bez zelených častí a na kolieska nakrájané citróny bez šupy. V teplom sirupe by kvety zvädli a sirup by bol horký. Necháme stáť v chlade deň, pokojne aj dva. Sirup precedíme cez dve jemné sitká a gázu. Pridáme citrodeko a zohrejeme na cca 80 stupňov. Vyzbierame nahromadenú penu. Orgovánový sirup plníme do fliaš a obrátime hore dnom. Ja nechávam takto sirup vychladnúť, skontrolujem viečka a pre istotu niekedy flaše ešte zavarím. Postup si vieme ale zjednodušiť a citrodeko pridať do vlažného sirupu ešte pred kvetmi. Vtedy plníme studený sirup do fliaš, nezberáme penu a sirup zavárame.









