Lieskovoorieškový sirup

Sirup je moja obľúbená špajzová komodita. Keď príde návšteva alebo treba nabaliť čosi do daru. Dá sa vyrobiť asi z každého ovocia, byliny či orechu celoročne. Je to vďačná pozornosť, hlavne ak pálenka neulahodí.
Sme presne tá rodina, ktorá vám daruje zaváraniny. Pohostí vás nimi a považuje to za najvyšší prejav vľúdnosti:) Počas Vianoc pripravujem tradične domáci vaječný likér, no vzhľadom na JARÉ bábo musela ísť táto zábavka bokom. Tento rok sa špajza plní lieskovoorieškovým sirupom do kávy, na palacinky, lievance a do pečenia. Skvelý dar pre milovníkov ochutenej kávy, lieskových orechov a 4 lyžíc cukru v káve.

Na prípravu potrebujeme cukor, vodu, lieskové orechy, vanilku a štipku škorice. Z vody a cukru najskôr pripravíme karamelový základný sirup, ktorý neskôr ochutíme. Príprava nie je časovo náročná na lúhovanie.

Do základného sirupu pridávame pri ochucovaní ešte ďalší cukor. Uvedené množstvo môžete znížiť alebo úplne vynechať, keď budete sirup používať do kávy. Káve chceme dodať arómu orechov a nie ju presladiť. Množstvo cukru ale zachovajte, keď chcete naozaj chutný sirup na palacinky.

Na základný sirup

  • 125 g kryštálového cukru
  • 900 ml vody

Z uvedeného množstva získame cca 800 ml základného sirupu, z toho 700 ml budeme potrebovať na lieskoorieškový sirup. Osvedčilo sa mi pripraviť viac základného karamelového sirupu (250 g cukru : 1900 ml vody). Týmto pomerom získame 1800 ml základného sirupu, s ktorým môžeme ďalej experimentovať alebo ho uskladniť na neskôr.

Cukor rozpustíme nad miernym ohňom. V tomto štádiu nemiešame varechou. Pohybom panvice cukor rovnomerne skaramelizuje. Keď sa rozpustia skoro všetky hrudky cukru, začneme postupne prilievať vodu. Karamel v studenej vode stuhne. Zahrievaním a miešaním sa ale pekne rozpustí a základný sirup je hotový.

Na lieskovoorieškový sirup

  • 700 ml základného sirupu
  • 150 g opražených ošúpaných lieskových orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový lusk alebo za špičku lyžičky mletej vanilky
  • za špičku lyžičky škorice

Oriešky krátko opražíme na sucho v panvici. Ak majú šupy, ešte teplé ich zabalíme do utierky a šúchame o seba, aby sa jej zbavili. Po šupe bude sirup horký. Orechy pomelieme na menšie kúsky. Dáme do hrnca so základným sirupom. Pridáme cukor, vanilku, škoricu a varíme na miernom ohni prikryté pokrievkou cca 10 minút. Takto prikryté necháme lúhovať cez noc. (Sirup môžeme scediť aj po hodine lúhovania. Nám viac chutil, keď ostali orechy namočené dlhšie). Ráno sirup scedíme cez sitko s gázou a naplníme do fliaš.