Hrušky v jablkovom mušte

Jednoduchý recept, ktorý si viete pripraviť v priebehu pár minút. Chutí ako hruškový kompót a výhodou je, že ho môžu aj deti. Väčšinou sa takto hrušky pripravujú naložené vo víne ale ja som použila náš jablkový mušt a pre farbu šťavu z arónie. Môžete použiť iné tmavé bobuľe a ovocie ako napríklad čiernu bazu, čučoriedky, černice.

Čítajte ďalej ...

Orgovánový sirup

Zväčša otvára sirupovú sezónu a je osviežujúcou lastovičkou v jarných mesiacoch. Po orgováne začne všetko kvitnúť a záhrada prepukne životom. Skúšala som aj verziu bez pridaného ovocia, ale aromatickému orgovánovému kvetu svedčí kyselá ovocná chuť. Doslova si ju pýta. Pridala som aj zopár černíc, pre ešte výraznejšiu farbu. Na orgovánový sirup najprv rozpustíme cukor a kvety pridáme až keď sirup vychladne. Je dobré ho precízne scediť. Najlepšie cez gázu a niekoľko sitiek, viackrát po sebe. Pre čírosť ho opätovne zohrejem a vyzbieram nahromadenú bielu penu. Z nej zarobím prvý sirup, aby som ho hneď ochutnala.

Čítajte ďalej ...

Lieskovoorieškový sirup

Sirup je moja obľúbená špajzová komodita. Keď príde návšteva alebo treba nabaliť čosi do daru. Dá sa vyrobiť asi z každého ovocia, byliny či orechu celoročne. Je to vďačná pozornosť, hlavne ak pálenka neulahodí.
Sme presne tá rodina, ktorá vám daruje zaváraniny. Pohostí vás nimi a považuje to za najvyšší prejav vľúdnosti:) Počas Vianoc pripravujem tradične domáci vaječný likér, no vzhľadom na JARÉ bábo musela ísť táto zábavka bokom. Tento rok sa špajza plní lieskovoorieškovým sirupom do kávy, na palacinky, lievance a do pečenia. Skvelý dar pre milovníkov ochutenej kávy, lieskových orechov a 4 lyžíc cukru v káve.

Čítajte ďalej ...

Jaré prebytky


Recepty ako vzácne rodinné tajomstvá zapísané v ufúľaných zošitoch. Sú staré ale jaré.

Vitajte na našej stránke. Radi sa s vami podelíme o poklady z našej špajze a prebytky zo záhrady. Čo je v sade to sa počíta. Záhrada sa každým rokom mení a ponúka dostatok plodov, ktoré je potrebné spracovať. Niekedy nám prerastajú cez hlavu a musíme s kožou na trh. Každý z nás má rodinu s iným receptom na život. Tu môžete vyskúšať ten náš.

Tešíme sa na špajzové úlovky sezóny.

Čítajte ďalej ...