Hrušky v jablkovom mušte

Jednoduchý recept, ktorý si viete pripraviť v priebehu pár minút. Chutí ako hruškový kompót a výhodou je, že ho môžu aj deti. Väčšinou sa takto hrušky pripravujú naložené vo víne ale ja som použila náš jablkový mušt a pre farbu šťavu z arónie. Môžete použiť iné tmavé bobuľe a ovocie ako napríklad čiernu bazu, čučoriedky, černice.

Na 4 porcie budeme potrebovať…

  • 4 menšie hrušky
  • 500 ml jablkového muštu
  • 100 ml šťava z arónie
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica ďatlového sirupu
  • 4 rozomleté guličky čierneho korenia

Recept

Ošúpeme všetky hrušky, tak aby sme zachovali ich tvar. Necháme stopku a spodok hrušky zrežieme, vďaka čomu bude pekne stáť na tanieri. Jablkový mušt, šťavu z arónie, škoricu, vanilkový extrakt, ďatlový sirup a korenie ohrejeme v malej rajnici. Opatrne vložíme hrušky. Varíme na miernom ohni asi 10 minút. Ak sú hrušky tvrdšie, povaríme ich pokojne aj dlhšie. Vypneme oheň a hrušky pred podávaním necháme ešte 20 minút v hrnci, nasiaknuť šťavu. Poukladáme na taniere a podávame s bielym jogurtom zmiešaným s medom. Všetko posypeme vlašskými orechami.